W grudniu Zespół Promocji Zdrowia przeprowadził wśród dzieci korzystających ze stołówki szkolnej akcję, która miała na celu rozpoznanie wśród uczniów, jakie nowe dania wprowadziliby do jadłospisu szkolnego. Uczniowie wrzucali karteczki z propozycją dania do specjalnie przygotowanej na tę akcję skrzynki .
Propozycje dań uczniów:
- Kebab – danie, które zebrało największą ilość głosów
- Pizza
- Hamburger
- Frytki
- Naleśniki
- Kasza kuskus z warzywami
- Zupa- krem z dyni
- Sałatki warzywne
- Sajgonki z warzywami
- Placki owsiane z bananem
- Ryba z warzywami
- Makaron z twarogiem
- Kotlet Devolay
- Zapiekanka makaronowa
Po zakończonej akcji Zespół Promocji Zdrowia spotkał się z p. dyrektor SP 35 - Małgorzatą Skwirą oraz z p. intendentką – Janiną Szulc i omówił możliwość włączenia do jadłospisu szkolnego niektórych propozycji dzieci. Na spotkaniu poruszono również sprawę używania większej ilości przypraw do obiadu, ( np. curry, kurkuma, papryka), powrotu do gotowania zupy krem, przygotowywania wody z cytryną, kompotów z owoców mrożonych
Pani intendentka obiecała wprowadzić kilka zmian w jadłospisie, wyjaśniła również dlaczego niektóre dania nie mogą być przygotowywane w kuchni szkolnej.
Jesteśmy szkołą, w której promujemy zdrowe nawyki żywieniowe, a więc nigdy dość przypominania, że jadłospis szkolnych obiadów również musi być pod każdym względem zdrowy oraz spełniać określone normy .