W grudniu Zespół Promocji Zdrowia przeprowadził wśród dzieci  korzystających ze stołówki szkolnej akcję, która miała na celu rozpoznanie wśród uczniów, jakie nowe dania wprowadziliby do jadłospisu szkolnego.  Uczniowie wrzucali karteczki z propozycją dania do specjalnie przygotowanej  na tę akcję skrzynki .

Propozycje dań uczniów:

  1. Kebab – danie, które zebrało największą ilość głosów
  2. Pizza
  3. Hamburger
  4. Frytki
  5. Naleśniki
  6. Kasza kuskus z warzywami
  7. Zupa- krem z dyni
  8. Sałatki warzywne
  9. Sajgonki z warzywami
  10. Placki owsiane z bananem
  11. Ryba z warzywami
  12. Makaron z twarogiem
  13. Kotlet Devolay
  14. Zapiekanka makaronowa

   Po zakończonej akcji Zespół Promocji Zdrowia spotkał się z p. dyrektor  SP 35 -  Małgorzatą Skwirą  oraz z p.  intendentką – Janiną Szulc  i omówił możliwość  włączenia do  jadłospisu szkolnego niektórych propozycji  dzieci.  Na spotkaniu poruszono również sprawę używania większej ilości przypraw do obiadu, ( np. curry, kurkuma, papryka), powrotu do gotowania zupy krem, przygotowywania wody z cytryną, kompotów z owoców mrożonych

   Pani intendentka obiecała wprowadzić kilka zmian w jadłospisie, wyjaśniła również dlaczego niektóre dania nie mogą  być przygotowywane w kuchni szkolnej.

  Jesteśmy szkołą, w której  promujemy   zdrowe nawyki żywieniowe, a więc  nigdy dość przypominania, że jadłospis szkolnych obiadów również musi być pod każdym względem zdrowy oraz spełniać określone normy .