Piątek 15 marca upłynął nam pod znakiem anatomii człowieka i jego najbardziej kosztownego energetycznie organu – mózgu 🧠🧠🧠
Wzięliśmy udział w organizowanych na Wydziale Biologii UG wykładach dotyczących procesu uczenia się, 🤯🤯funkcjonowania mózgu, jego budowy oraz faktów i mitów dotyczących jego możliwości.
Na drugim wykładzie, na temat polisensorycznego odbioru smaku, dowiedzieliśmy się, że jedzenie stanowi jedno z najpełniejszych doznań 😍ponieważ, oprócz 5️⃣ podstawowych smaków 👅, istotną rolę odgrywają w nim także wzrok 👁 dotyk 🖐 węch, oczekiwania, a nawet słuch👂.
Po wykładach👨🏫👩🔬 i zwiedzeniu udaliśmy się na wystawę Body World.
Eksponaty anatomiczne zaprezentowane w niezwykle dynamiczny sposób pozwoliły na szczegółowe poznanie tajemnic ludzkiego ciała i uświadomienie sobie jak złożone i zarazem kruche ono jest.